Planując warzywnik zastanów się najpierw jakie warzywa lubisz jeść. To one powinny być podstawą Twoich nasadzeń i wysiewów. Pomidory, ogórki, cukinie, sałaty, brokuły i kalafiory, marchew, buraki… Dodaj do tego zestawienia warzywa, które chciałbyś spróbować uprawiać na swoich zagonach. Może będzie to kukurydza, fenkuł, buraki liściowe, kapusta pak-choi… Kolejny krok, to poznanie tych warzyw.
Jak długi jest ich okres wegetacji, czy mogą rosnąć w półcieniu, czy są chłodno czy ciepłolubne? Dzięki temu będziesz mógł zaplanować przedplony, plon główny i poplony. Nie przesadzaj z ilością wysiewów jednego warzywa. Chyba, że masz duży ogród i będziesz je przechowywać przez zimę. Ale pamiętaj, najsmaczniejsze i najwartościowsze są warzywa młode, zbierane wprost z zagonu.
Zapraszamy do słuchania.
Rozmawiają Katarzyna Bellingham i Jacek
Naliwajek Kontakt: naturalnieoogrodach@gmail.com
Podcastu możesz też słuchać na aplikacjach mobilnych:
🚩 Google Podcasts: http://bit.ly/2WjD1lz
🚩 Spotify: https://spoti.fi/2IT0uXP
🚩 Apple Podcasts: https://apple.co/2VN51RH
Zajrzyj do nas:
FB:
https://www.facebook.com/Naturalnie-o…
INSTA: https://instagram.com/naturalnie.o.og… —–
Co to za kanał „Naturalnie o ogrodach”? Opowiadamy o ogrodach naturalnych, ekologicznych, pożytecznych, wiejskich, miejskich i angielskich. Propagujemy i zachęcamy do uprawiania ogrodów ekologicznie, w zgodzie z naturą, bez chemii.
0 komentarzy